Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

A kókusz jótékony hatásai: Egzotikus ízek a mindennapokban

A kókusz ma már hazánkban is sokféle formában elérhető: bárhol vásárolható kókuszreszelék, kókuszpehely, a nagyobb áruházakban akár kókuszdió is. Tökéletes kiegészítője egy tál zabkásának, mivel nemcsak ízével dobja fel az ételt, hanem nagyon egészséges is. Nézzük, mik a kókusz jótékony hatásai!

A kókuszolaj használata több ezer évre nyúlik vissza, Dél-Ázsiából származik, a XX. század második felében azonban már Amerika és Európa területein is használták. A régi időkben valóságos csodanövényként tartották számon, a hindu hagyományok szerint például 99 betegség gyógyítására is alkalmazható. Igazi kincs volt, hatása miatt voltak, akik isteni adománynak tartották és Sri Lankán pedig a kókuszpálma az élet fája nevet érdemelte ki.

Míg kezdetekben a kókusz jótékony hatásai miatt volt kedvelt, idővel a gasztronómiában is kivívta a neki járó tiszteletet.

A kókusz jótékony hatásai

A kókuszpálmán termő kókuszdió jótékony hatásait hosszasan lehet sorolni. Kifejezetten egészséges, megannyi betegséget gyógyít, legalábbis hozzájárul a tüntetek enyhítéséhez. A gyümölcshús vírusölő és baktériumölő hatású, ennek köszönhetően erősíti az immunrendszert és segíti a szervezetet abban, hogy felvegye a harcot a betegségekkel, influenzával, náthával.

A kókusz ásványi anyagokban gazdag: kalcium, kálium, rost, magnézium, cink, vas, foszfor található benne, illetve bővelkedik elektrolitokban is. A kókuszvíz remek testtömegnövelő, így kifejezetten jó szolgálatot tehet olyan betegségek esetén, ahol a beteg sokat veszít a súlyából, továbbá olyan edzéseket követően is érdemes fogyasztani, amelyek meglehetősen nagy igénybevételt jelentenek a szervezet számára. A kókusz rendszeres fogyasztása segíthet a csontok és a fogak állapotának megőrzésében is, ennek oka, hogy kiváló kalciumforrás. Értékes vitaminok találhatók benne, például E-vitamin, B-vitamin.

Hozzájárul a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia és a magas vérnyomás kezeléséhez, illetve pozitív hatással van az Alzheimer-kórban szenvedő betegek egészségére is. Energetizál, segít a fittség megőrzésében és támogatja a pajzsmirigy egészséges működését is.

Ez az egzotikus finomság segít az egészség és a szépség megőrzésében. Antioxidáns hatású, vagyis védelmet nyújt a sejtek számára a szabad gyököktől. Jó hatással van a bőrre, szépíti és erősíti a hajat, nem véletlen, hogy a testápolók, tusfürdők, samponok, krémek kedvelt hozzávalója, a bőrápolás és a hajápolás fontos alapanyaga.

Ezerarcú kókusz

Bár a legtöbb esetben reszelt és pehely formájában találkozunk a kókusszal a konyhában, igen sokoldalúan hasznosítható. Kókusztej, kókuszjoghurt, kókusztejszín – ezek mind készülhetnek kókuszból és kiváló tej helyettesítő termékek. Remekül passzolnak a granolákhoz és zabkásákhoz is, így aki szeretne a tej helyett mást is kipróbálni vagy egészségügyi okokból, esetleg meggyőződésből nem fogyaszt tejet, azok számára kiváló választás.

Annak ellenére, hogy magas arányban tartalmaz telített zsírsavakat, mégis egészséges, ennek oka, hogy könnyebben emészthetők a speciális szerkezetüknek köszönhetően. A kókuszzsír valójában a szilárd halmazállapotú kókuszolaj, mivel alapvetően szobahőmérsékleten szilárd az anyag, 28 Celsius-fok fölött azonban folyékonnyá válik.

Nézzük, milyen kókuszos finomság érhető el a gabiyo kínálatában!

Kókusz-mandula granola

A gabiyo kínálatában a kókuszos granola a mandula ízvilágával párosul. A ropogós granola gluténmentes zabpehelyből, datolyapasztából, csicsókapüréből, olívaolajból, chia magból, manduladarabokból, puffasztott amarántból, kókuszdarabokból, természetes kókusz és vanília aromából áll.

A kókuszos granola hozzáadott cukor nélkül készül, az édes ízért egy gyümölcs, a datolya, illetve egy zöldség, a csicsóka pürésített változata felel. A granola kellemes ízét valódi kókusz adja, ami kis darabkák formájában kerül a tasakokba. A kókuszdiót megfúrják, a lyukakon keresztül a kókuszvíz kifolyik, amit más területeken felhasználnak. A diót kettévágják, a kemény burkot lehántolják, majd megpucolják, hogy csak a hús maradjon. Ezt aztán áztatják, majd ledarálják, pasztörizálják és szárítják. Csomagolják és így jut el a gabiyo granoláiba.

Add át magad a kókuszos élvezetnek, kóstold meg a gabiyo kókusz-mandula granolát!

https://gabiyo.hu/termek/kokuszos-granola-275-g/