Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

Élet inzulinrezisztenciával I. – Hogyan csináld?

A korábbi cikkünkből megtudhattad, mit jelent a glikémiás index fogalma, hogyan csoportosíthatjuk a szénhidrátokat, és mit kell tudni azok felszívódásáról. Minden rossz híresztelés ellenére jó, ha tudod, a szénhidrátok nem az ellenségeid, sőt, nagyon fontos szerepet játszanak szervezeted megfelelő működésében, de az korántsem mindegy, mennyit és milyen típust választasz belőlük, továbbá az sem, mivel fogyasztod együtt az adott élelmiszert. Ha az étrended rosszul van összeállítva, és a gyors felszívódású szénhidrátok dominálják azt, akkor a vércukorszinted, és ezzel együtt az inzulinszinted is túlzottan ingadozhat. Ennek tünete lehet a fáradékonyság, levertség érzése, illetve a rendszeres, hirtelen jelentkező farkaséhség is.

Ha inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben, azaz a szénhidrátanyagcsere-zavarában szenvedsz, akkor bizonyára már találkoztál azzal az érzéssel, amikor hirtelen rád tör a vágy, hogy valamilyen magas szénhidráttartalmú ételt, édességet, süteményt, pékárut, tésztát egyél. Ennek oka leggyakrabban a hirtelen vércukoresés, illetve a vércukorszint, valamint az inzulinszint túlzott ingadozása. Ez a folyamat sem a testsúlyra, sem az anyagcsere-folyamatokra nincs kedvező hatással. A jó hír azonban, hogy némi odafigyeléssel és az étkezések tudatos összeállításával megelőzhető ez az ördögi kör.

Leggyakrabban azt a tanácsot olvashatod az interneten, hogy a magasabb glikémiás indexű élelmiszereket, ételeket teljesen iktasd ki az étrendedből. Ez azonban számos olyan alapanyag nélkülözését is jelentené, amelyek nagyon hasznos tápanyagokat hordoznak, és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak szerves részét képezik. Ilyenek például a gyümölcsök, különböző gabonák, tésztafélék, burgonyából készült ételek, stb. Ezekről egyáltalán nem kell lemondanod, ha tudod, hogyan és mivel párosítsd őket, hogy a bennük lévő szénhidrátok felszívódását lelassítsd. 

A szénhidrátoknak a gyomor-bélrendszerben való lebontását, majd a vérbe történő felszívódását 3 módon lassíthatjuk:

  • Adjunk az ételhez pluszban zsiradékot
  • Adjunk az ételhez pluszban fehérjét
  • Adjunk az ételhez pluszban élelmi rostokat