Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

Étkezz rendszeresen, tudatosan, tervezz előre! I.

Miért van erre szükség és hogyan csináld? Segítünk!

Ha nem érzed jól magadat a bőrödben, szeretnél leadni pár kilót, vagy orvosi utasításra kell a táplálkozásodon változtatnod, az első, és legfontosabb lépés, hogy tudd, mik a napi étrended helyes összeállításának alapkövei. Ehhez szeretnénk egy kis segítséget adni most.

Sokszor hallhattad már, hogy az egészséges táplálkozás alapja, a rendszeres étkezés. Ahhoz, hogy a szervezeted optimálisan tudjon működni, és a napi teendőket energikusan tudd ellátni, kiemelten fontos, hogy 4-5 alkalommal egyél. Ha inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenvedsz, ez még inkább igaz! Egészséges emberek számára is alapvető fontosságú, hogy a nap során az energia-és tápanyagellátottság folyamatos legyen, de a kiegyensúlyozott vércukorszint, illetve inzulinszint eléréséhez elengedhetetlen, hogy kb. 3 óránként beiktass egy étkezést. 

A napi energia-és tápanyagbevitel nagy részét a 3 főétkezés, azaz a reggeli, az ebéd és a vacsora hivatott fedezni, ezzel szemben a kisétkezések, a tízórai és az uzsonna azt a célt szolgálják, hogy két főétkezés között ne éhezz meg túlságosan (ami túlevéshez is vezethet aztán), illetve a vércukorszinted se essen le túlságosan. A rendszeres, napi 4-5 alkalommal történő étkezés hatalmas előnye, hogy segít elkerülni, hogy annyira megéhezz, hogy a következő étkezésre a szükségleted sokszorosát fogyaszd el, az elnehezült, túltelített gyomor okozta fájdalomtól és az emésztéstől jelentkező álmosság miatt csökkenjen a teljesítőképességed, arról nem is beszélve, hogy ha nagyon éhes vagy, könnyebben választasz kalóriában, zsírban, cukorban gazdagabb ételt, ami nem kifejezetten szolgálja az egészségedet. 

Nem lehet eleget hangoztatni, hogy a megfelelő étrend kialakításához alapvető fontosságú a tudatos szemléletmód. Tervezd el előre, mit fogsz aznap enni, és lehetőség szerint készítsd is össze azt! Első lépésként legyél tisztában vele, hány órakor fogod az egyes étkezéseket elfogyasztani, és hol leszel abban az időpontban. Az irodában ebédelsz? Magad főzöd az ételed, vagy esetleg kijársz a kollégákkal a közeli étkezdébe? Szakítasz elég időt reggel a reggeli elfogyasztására? Mikor fogsz hazaérni, és mit fogsz enni vacsorára? Na és a kisétkezések? Tudatos tervezéssel nem érhetnek meglepetések, és elkerülheted, hogy azon kapd magad, farkas éhes vagy, és nincs közelben más, csak a kisbolt és a szelet pizza vagy a csoki. Nem is olyan nagy ördöngösség, igaz?