Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

Környezetbarát csomagolás: hogy a bolygót ne kelljen becsomagolni

A bolygó védelme, a klímaváltozás lelassítása a XXI. század legnagyobb kihívása. Az elmúlt évtizedekben, évszázadokban megszokott gyakorlatokon ideje változtatni, ha azt szeretnénk, hogy a Föld még sokáig az emberiség otthona legyen. A környezetbarát csomagolások előtérbe helyezése ebben a változásban igen jelentős szerepet játszik. Nézzük, milyen típusai léteznek a környezetbarát csomagolásnak!

A környezetbarát csomagolás tágabb és szűkebb kontextusban is értelmezhető. Egyfelől vehetjük magát a csomagolás anyagát, másfelől pedig azt, hogy a folyamat, mely során a csomagolóanyag elkészül, környezetkímélő legyen.

Környezetbarát anyagok

Terméktől függ, hogy milyen csomagolásra van szükség, alapvetően azonban elmondható, hogy a papír, az üveg és a fém jó választás, hiszen könnyen újrahasznosíthatók, így ha használat után a megfelelő kukába kerülnek, akkor nem terhelik a környezetet. Szinte mindenféle méretű, formájú és erősségű csomagolás készíthető belőlük, pontos ez az, ami miatt ekkora népszerűségnek örvendenek.

Az újrahasznosítás a technológiai fejlődésnek köszönhetően mind inkább előtérbe kerül. Ha valaki tehát szeretne környezetbarát csomagolást, akkor érdemes ügyelni arra, hogy újrahasznosítható legyen az anyag.

Nem elég azonban, ha csak a fő alapanyag környezetbarát, fontos, hogy a különféle adalékanyagok is azok legyenek. Vannak olyan anyagok (oxidatív- és fotodegradálható anyagok), amelyek abban nyújtanak segítséget, hogy a csomagolás gyorsabban lebomoljon és ne növelje a szemétkupacok méretét.

Léteznek olyan környezetbarát csomagolások is, amik remekül komposztálhatók. Ezek igen előnyösek, hiszen egyszerűen elhelyezhetők a komposztálóban. Tipikusan ilyen csomagolások egyébként a gyorséttermekben lévő tálak is.

A gabiyo is kifejezett nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. Ennek szellemében kizárólag növény alapú termékeket árulunk, a granolákat és a kásákat pedig környezetbarát köntösben kínáljuk. Ezek 100%-ban lebomlanak így nem szennyezik évtizedeken keresztül a környezetet. Nézz körül a webshopban: https://gabiyo.hu/

Környezetbarát gyártás

A másik fontos tényező, hogy a csomagolóanyag gyártási folyamata milyen körülmények között történik meg. Lényeges, hogy az előállítás során nem, vagy minél kisebb mértékben alkalmazzanak nem megújuló energiaforrásokat, helyettük inkább az alternatív energia kerüljön előtérbe, mint például a szél- és napenergia.

Ezen a ponton meg kell említeni a csomagolás méretét is. A környezetbarát szemlélet ugyanis megköveteli, hogy a lehető legkevesebb anyagot használjuk fel a csomagoláshoz, még akkor is, ha környezetbarát.

A környezet védelme egyre inkább nem kedv és szemlélet kérdése, hanem minden ember kötelessége. Tegyél te is a bolygóért és válassz olyan termékeket, amelyek csomagolása környezetbarát!