Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

Diabetikus lekvár: egészséges finomság az üvegben

A lekvár az emberek fejében egy mézédes finomságként él, amit a kicsik és nagyok egyaránt szeretnek, az egészségre azonban a magas cukortartalom miatt nincs kifejezetten jó hatással. A diabetikus lekvár válasz erre az aggályra, hiszen olyan módon és eljárással készül, hogy a tartósításhoz nincs szükség semmiféle cukorra.

Üvegbe zárt gyümölcsök

Az évszakok forgandóságának köszönhetően az év egyes szakában a természet kegyesebb hozzánk a gyümölcsök és zöldségek tekintetébe, míg a hideg hónapokban nem tudunk kisétálni a kertbe és leszedni a fáról egy zamatos sárgabarackot.

A lekvár, dzsem és zselé hármasának megkülönböztetése sokak fejben okoz zavart, ezért tegyük rendbe a fogalmakat! A lekvár egy sűrű és pépes anyag, ami aránylag egynemű, míg a dzsemben vannak gyümölcsdarabok is. A zselé pedig nem mást, mint egy átlátszó gyümölcspép.

Ezek segítségével lehetővé vált, hogy a megtermett gyümölcsöket az emberek valamilyen formában megőrizzék és eltegyék a szűkösebb hónapokra. Ahhoz, hogy ezt megtehessék cukorra volt szükség.

A cukor szerepe

A lekvár tartósítása tehát a legegyszerűbben cukor hozzáadásával oldható meg. Ennek oka, hogy a magas cukortartalom fungicid és baktericid hatású, vagyis a gombák és a baktériumok nem tudnak benne elszaporodni, a lekvár nem romlik meg. Ha a lekvár cukortartalma magasabb, mint 50%, akkor jó eséllyel sokáig nem veszít a minőségéből, ha viszont alacsonyabb, akkor igyekezni kell az elfogyasztásával.

A cukor szerepe egyfelől tehát az ízesítés, a tartósítás, emellett hatással van arra is, hogy milyen a lekvár állaga.

A diabetikus lekvár

Szerencsére a lekvárokról azoknak sem kell lemondani, akik egészségügyi problémák miatt nem fogyaszthatnak cukrot, például mert cukorbetegek vagy a fogyókúra szabályait igyekeznek betartani. Ezekben az esetekben több alternatíva is létezik. Ha megengedhető valamennyi cukor, akkor érdemes a cukor mennyiségének csökkentésével az egyéb tartósító anyagok arányát növelni. A természetben előforduló cukrok jó szolgálatot tehetnek, például lehet használni fruktózt is, ami egy természetes édesítőszer.

Ugyanígy a méz! A méz egy igazi értékes kincs, ami tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nem mellesleg pedig hangyasavat is tartalmaz, aminek köszönhetően tartósításban még a jó öreg cukrot is lekörözi.

Ha teljesen diabetikus lekvár készül, akkor a legjobb választás az édesítőszer, például a stevia használata. A stevia édesítőszert a stevia növényből készítik, mivel szárított levelei harmincszor édesebbek, mint a kristálycukor. Ezt annak a  steviol glycoside-nak köszönheti, ami hevítés, sütés-főzés hatására sem bomlik le. A glikémiás indexe nulla, így remekül beilleszthető azok életébe is, akik a „fehér ördögöt” igyekeznek száműzni az életükből.

Diabetikus lekvár készítése

A cukormentes, diabetikus lekvár igen hasonlóan készül, mint a cukros változat. A gyümölcsöket, például a sárgabarackot, az epret, bele kell tenni egy nagy lábosba, meg kell mosni, kimagozni és hozzáadni az édesítőszert, vagyis a steviát. Ezt követően egy botmixerrel összezúzzuk a cukorpótló és a gyümölcs keverékét.

Ha kész a pép, akkor egy órán keresztül főzzük. Ez egyébként hosszabb és rövidebb is lehet, attól függően, hogy mekkora a gyümölcs víztartalma. Figyelni kell a lekvárt főzés közben és látni fogjuk, ha már elpárolgott belőle a víz.

Miközben csendben fő a lekvár, előkészítjük az üvegeket. Ahhoz, hogy a lekvár biztosan megőrizze frissességét, előbb csírátlanítani kell, ezt megtehetjük például úgy, hogy az elmosott üvegeket a sütőbe tesszük 10-15 percre és nagyjából 150 fokra.

Ha teljesen tiszták az üvegek és átestek a fertőtlenítésen is, akkor beletölthetjük a megfőtt lekvárt. Felkerülnek a kupakok, majd 1-2 órára fejre állítjuk őket. Miután letelt ez a pár óra, mehetnek az üvegek a száraz dunsztba, ami nem más, mint a következő: plédekbe, takarókba bugyolálva hagyjuk szépen lassan kihűlni a lekvárokat. 2-3 nap elteltével már a végleges helyükre lehet tenni az üvegeket.

A gabiyo szuper finom lekvárjai csökkentet cukor-, szénhidrát és energiatartalommal rendelkeznek. Az édes ízt hozzáadott cukor helyett természetes módon érjük el, például az áfonyalekvár esetén szőlőmusttal és stevia növény kivonattal.

Kattints, és nézd meg, milyen ízekben kóstolhatod meg lekvárjainkat!

https://gabiyo.hu/termekek/