Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

Egy kis segítség, hogy eligazodj a vegetáriánus és vegán irányzatok között

Minden bizonnyal te is észrevetted, hogy egyre többen döntenek a húsmentes élet mellett, és alakítják át az étkezésüket ennek megfelelően. Azonban nehéz lehet kiigazodni a vegetáriánus és vegán diéták számos típusa között, ebben szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Kezdjük az alapokkal. Több oka is lehet, ha valaki a hagyományos étkezés helyett vegetáriánus lesz. Van, aki vélt vagy valós egészségügyi okokból dönt így, van, akit a fenntarthatósági szempontok vezérelnek, vannak, akik az állatok szeretete és védelme miatt kerülik az elfogyasztásukat, és sokan akadnak, akik csak egyszerűen nem szeretik, vagy életük egy szakaszában nem kívánják a húst. Bármi is legyen az indok, mindig tartsuk tiszteletben az illető döntését és elveit!

Nézzük, milyen irányzatok léteznek a húskerülők között!

  • Flexitáriánus: főként növényi alapon éteznek, de kis mennyiségben állati termékeket is esznek.
  • Szemi-vegetáriánus: csak a vörös húsokat, feldolgozott húskészítményeket nem eszik, baromfit, halakat például fogyasztanak.
  • Peszko-vegetáriánus: húsokat nem, de halat, tengeri élőlényeket esznek.

Itt meg kell jegyeznünk, hogy a fenti három csoportot szigorú értelemben nem is tekinthetjük vegetáriánusnak, hiszen csak bizonyos állatok húsát nem fogyasztják el, másokat pedig igen.

  • Lakto-ovo vegetáriánus: húsokat nem, de tejtermékeket és tojást is esznek.
  • Lakto- vagy ovo-vegetáriánus: húsokat nem, de vagy tejterméket vagy tojást esznek.

Ez a kettő még mindig a mérsékeltebb, megengedőbb csoportok közé tartozik. Alább következnek a szigorúbb elveket követők.

  • Vegán: semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztanak el, beleértve a mézet, zselatint, egyes színező anyagokat, stb. A vegán életmód alapelvei nem csak az étkezésre, hanem az élet egyéb területeire, így az öltözködésre (valódi bőr, szőrme, csontokból vagy egyéb állati részekből készült ékszerek, kiegészítők kerülése), tisztálkodásra (állati eredetű anyagoktól mentes kozmetikumok) és a háztartásra és a szabadidős tevékenységekre, hobbikra is érvényesek.
  • Fruitáriánus: a növényeken belül is csak gyümölcsöt esznek, tehát a növényeknek csak azt a részét, amely elfogyasztásával nem okoznak kárt, szenvedést a növényben. Itt a vezérelv az erőszakmentesség.
  • Nyers vegán: a szigorúan növényi táplálékokat kizárólag nyersen, hőkezelés nélkül fogyasztják el (a hőkezelés maximum kíméletes aszalás lehet).

Láthatjuk, hogy a vegetáriánusok között is igen széles skálán mozog, pontosan miből áll össze az étrend. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez az életmód legtöbbször nem csak a táplálkozásra korlátozódik. A vegetáriánusok, illetve vegánok igen gyakran az életvezetési elveiken is változtatnak, nem csak az étkezésükön. A vegán életmód ugyanúgy kiterjed az öltözködésre, a kozmetikumok és tisztítószerek kiválasztására, mint a rendszeres sportolásra, a lelki és mentális egészség megőrzésére alkalmazott technikák használatára, illetve az olyan egészségromboló szokások kiiktatására, mint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás vagy egyéb szerhasználat.

A vegetáriánus étrendeknek – amennyiben megfelelően vannak összeállítva, és egészséges életviteli szokások társulnak hozzájuk – számos egészségügyi előnyük lehet. Már csak azáltal is, ha az illető több zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonát, és kevesebb feldolgozott élelmiszert, készételt eszik. Arra viszont mindenképp fel kell hívni a figyelmet, hogy teljes élelmiszercsoportok (így a húsok, halak, tejtermékek, tojás) kizárásával számos létfontosságú tápanyag bevitelétől eshetünk el, ezeknek pótlásáról pedig külön kell gondoskodni. 

Hogy milyen veszélyeket és előnyöket rejtenek a vegetáriánus és vegán étrendi típusok, arról a következő bejegyzésünkben olvashatsz majd bővebben.

Természetesen mielőtt drasztikusabb, komoly megszorításokat tartalmazó étrendbe kezdenél, mindig konzultálj dietetikus szakemberrel, aki segít az étrendedet személyre szabottan összeállítani!