Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

Amit mindenképpen tudnod kell a gabonákról, gabonakészítmények fogyasztásáról

Egy dietetikus üzenete az egészségtudatos ínyenceknek

A hazai és nemzetközi táplálkozástudományi ajánlások szerint a gabonák fogyasztása étkezéseid egyik alappilléreként kell, hogy szolgáljon. Keményítő- és rosttartalmuknak köszönhetően a gabonák értékes szénhidrátokat jelentenek a szervezeted számára, melyek hozzájárulnak tested energiaellátásához. A gabonák vitamin- és ásványianyag tartalma sem elhanyagolható, ezek segítik a szervezeted optimális működését. Megkülönböztetünk hagyományos (búza, árpa, rozs, zab, rizs, kukorica) és úgynevezett álgabonákat (hajdina, köles, amaránt, quinoa, cirok). A különbség közöttük főként növénytanilag magyarázható, étrendi felhasználhatóságuk, szerepük és tápértékük alapján a hagyományos gabonákhoz hasonlóak. Sőt! Egyes tápanyagokban még gazdagabbak is, és nem tartalmaznak glutént.

Hadd mondjak még valamit! Az elmúlt évtizedben

  • a glutén, mint fogalom
  • a gluténmentes, mint jelző
  • és a gluténérzékenység, mint táplálékintolerancia

széles körben elterjedt kifejezésekké váltak.

Az orvostudomány és a diagnosztikai eljárások töretlen fejlődésen mennek keresztül. Manapság sokkal több esetben állítanak fel olyan kórképet, melynek terápiájában kulcsfontosságú szerepet játszik a glutén, mint gabonafehérje mellőzése az étrendből. Kizárólag öndiagnózis vagy diétatrendek alapján nem célszerű kiiktatni a glutént tartalmazó gabonákat és az abból készült élelmiszereket, ételeket az étrendedből. Csak megfelelő információk birtokában lehet gluténmentesen is teljesértékűen és változatosan táplálkozni. Gluténmentes étrend összeállításához mindig fordulj megfelelő szakemberhez! Ha észlelt tünetek alapján érzékenységre gyanakodsz, keress fel szakorvost, étrendi tanácsokért minden esetben dietetikust!  

A hagyományos gabonák közül a rizs és a kukorica nem tartalmaz glutént, emellett számos alternatívát nyújtanak a fent említett álgabonák is. Figyelemre méltó tény, hogy a zabfogyasztás nem mindenkinél vált ki reakciót a szervezetben. A garantáltan gluténmentes – vagyis glutén szennyezettségtől garantáltan mentes – zabot, és az abból készült portékákat a gluténérzékenyek egy része is fogyaszthatja.

És hadd térjek még rá egy fontos részletre! A legtöbb gabona szemtermése

  • hántolatlan vagy hántolt
  • kisebb vagy nagyobb szemcseméret
  • egész pelyhek vagy őrlemények, lisztek, darák változatában is elérhető.

Táplálkozás-élettani szempontból lényeges, hogy a gabona milyen formában jut a szervezetedbe. Ettől függ ugyanis az emészthetőségük, felszívódásuk és a bennük rejlő tápanyagok hasznosulása. A teljeskiőrlésű lisztek és az abból készült produktumok előnyben részesítéséről mindenki hallott, olvasott már. Arról viszont kevesebben tudnak, hogy a szervezet és az anyagcsere-folyamatok számára miért is kedvezőbbek ezek. A válasz a rosttartalommal magyarázható. A hántolatlan, natúr gabonaszemekből készült élelmiszerek a gabonaszemek teljes egészét tartalmazzák, külső héjrétegükkel, az úgynevezett korpával együtt (pl. natúr zabpehely, rozspehely, kukoricapehely, teljekiőrlésű búzaliszt). Az emésztőrendszerben lassabban szívódnak fel, kisebb mennyiségben is gyorsabban okoznak telítettség érzetet. Segítik a bélműködést és táplálják a bélflórát, így jótékony hatással vannak az anyagcserénkre és bélrendszerünk egészségére.

A teljes képhez azonban szükséges átadnom még egy információt! Napjainkban a gabonatermékek választáka óriási. Ennek ellenére keresve találsz csak olyan készítményeket, melyek nem tartalmaznak nagy mennyiségben hozzáadott cukrokat, mégis ízletesek és táplálóak.

No és mi a helyzet a gabiyo granolákkal?

A készítmények összeállításánál elsődleges szempontunk volt, hogy olyan termékcsalád alternatívát nyújtsunk, mely sokak táplálkozási igényének, étrendi céljainak megfelelő és nem utolsó sorban finom is! Mindezt a főbb allergénektől és hozzáadott, finomított cukroktól mentesen.

A gabiyo granolák egyes változatait nemcsak különböző ízvilág-, hanem eltérő tápanyagösszetétel is jellemzi (a részleteket a lenti táblázatban foglaltuk össze).