Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

Gluténmentes granola: az energikus reggelek biztosítéka

A gluténmentes étrend egyre népszerűbb a reform táplálkozást követők körében. Van aki meggyőződésből és van aki egészségügyi okok miatt dönt mellette. Bármelyikről is legyen szó, az ember így is szeretne finomat enni. Szerencsére ma már bőven van választék a gluténmentes ételek között, itt van például a gabiyo gluténmentes granola, ami tápláló és ínycsiklandó finomságaival veszi le az embereket a lábáról.

A gluténmentes étrend

A gluténérzékenység egy emésztési rendellenesség, amit a legkönnyebben úgy lehet kezelni, ha az ember kerüli a glutént tartalmazó ételek fogyasztását. Az érzékenységen kívül számos betegség kontrollálásához javasolt lehet a glutén elhagyása, ezzel az életminőség javulása érhető el.

A megoldás a gluténmentes étrend követése, ami számos előnnyel bír. Ha kizárjuk azokat az ételek, amik tartalmaznak glutént, így például a kenyeret, a tésztákat, a piskótát, akkor teret engedünk olyan ételeknek, amik adott esetben sokkal egészségesebbek.

A gluténnal az egyik legnagyobb probléma, hogy olyan ételekben jelenik meg a legnagyobb mennyiségben, amelyek hozzájárulhatnak a testsúly gyarapodásához. Az előre csomagolt és kész ételek is ebbe a kategóriába tartoznak, így ezek kiiktatásával hozzájárulhatunk a zsírpárnák eltüntetéséhez.

A gyomorpanaszok és gázok okozója igen sok esetben a glutén. A gluténérzékenyek esetében, a glutén nem tud a vékonybélből felszívódni, és olyan kellemetlen tüneteket jelentkezhetnek, mint a puffadás, a görcsök, a gázok vagy éppen a hasmenés.

Ha valaki nem törődik azzal, hogy mennyi glutént tartalmazó ételt fogyaszt, akkor megtapasztalhatja, hogy milyen érzés, amikor szó szerint maga alá gyűri az étel. A lisztes „finomságok”, még ha elfogyasztáskor jól is esnek, elnyomnak, fáradtabbá tesznek, ha pedig gluténérzékenység is fennáll, akkor a vitaminok, ásványi anyagok nem tudnak olyan mértékben felszívódni, így ezek hiányát is észlelhetjük.

Szerencsére a glutént tartalmazó ételeket nem olyan nehéz elkerülni. Egyfelől számos olyan alapanyag van, ami nem tartalmaz glutént, ilyen például a quinoa vagy a rizs, de kaphatók kifejezetten gluténmentes termékek is.

Gluténmentes granola a gabiyotól

A gabiyo granoláinak fő alapanyaga a gluténmentes zabpehely. A glutén a gabonák fő összetevője, amin belül beszélhetünk gliadinról és gluteninről. Előbbit tartalmazza a búza is, így amikor gluténérzékenységről beszélünk, akkor valójában egy túlérzékenységről van szó, ami a gliadin fehérjével szemben lép fel.

A zabban egy másféle fehérje van, az avenin fehérje, ami nem vált ki ilyen reakciót. Lényeges azonban tudni, hogy egy „sima” zabpehely a szennyeződésekből adódóan tartalmazhat glutént, ezért nem árt körültekintően vásárolni.

A gabiyo esetében a gluténmentes zab Magyarország egyetlen gluténmentes zabfeldolgozó üzeméből kerül ki. A termőföldtől az asztalig követjük a zab útját, ami a hazai földeken terem, gluténmentes vetőmag felhasználásával.

A minőség mellett nagy gondot fordítunk arra is, hogy a gluténmentes granola finom is legyen, ne tartalmazzon hozzáadott cukrot és semmiféle adalékanyagot. Kattints, és nézz körül, hogy milyen ízek közül válogathatsz!

https://gabiyo.hu/