Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

Granola müzli különbség

Egy jó minőségű, kiadós reggeli meghatározza az egész napot. Az egészségtudatos étkezés terjedésének köszönhetően ma már számos finomság közül lehet válogatni. Ezek közé tartozik a zabpehely, a különféle kásák, a granolák és a müzlik is. Mai bejegyzésünkben azt nézzük meg, hogy a granola müzli különbség miben érhető tetten.

A hasonlóságok

A granola és a müzli egyaránt zab alapú ételek, vagyis a fő összetevőjük egy gabonaféle. Mindkettőbe kerülhetnek olajos magvak, aszalt gyümölcs, szárított gyümölcs chia mag, lenmag, de gyakran adnak hozzájuk kölest, vagy quinoát is.

Mindkét finomság története az 1800-as évekig nyúlik vissza, ekkor kezdtek az emberek tudatosan figyelni arra, hogy amit megesznek ne csak laktató, hanem egészséges is legyen. Az akkoriban elterjedt nehéz és zsíros reggeliket a könnyedebb ételek váltották fel, ezek között kaptak helyet a gyümölcsök, magvak és az egészséges összetevők fogyasztását ösztönző granolák és a müzlik is.

Az alapanyagok és az eredet tekintetében tehát igen sok a hasonlóság. De akkor mi az eltérés?

Granola müzli különbség

A granola müzli különbség az elkészítés és a tálalás módjában rejlik. A granola lényegében sült müzli. A müzlihez sütés előtt mézet, agavé szirupot vagy juharszirupot adnak, ez adja meg a jellegzetes ropogós állagot, arról nem is beszélve, hogy a hozzáadott cukor és a szirupok karamellizált, egészen sajátos ízvilágot kölcsönöznek.

A müzlit ezzel szemben nem sütik meg, csak nyersen fogyasztják. Ettől az étel sokkal könnyebb és lazább lesz, és mivel nem kerül hozzá plusz édesítőszer, ezért a kalóriatartalma valamivel alacsonyabb.

Különbség van abban is, hogy hogyan esszük a két ételt, vagyis a tálalás módjában. A granolát tejjel, növényi tejjel, joghurttal fogyasztjuk, de az sem ritka, hogy magában esszük nassolnivalóként. Ezzel szemben a müzlit nyersen tejbe, vízbe, gyümölcslébe vagy növényi tejbe áztatjuk, sőt, vannak, akik felfőzik egy kicsit, mielőtt nekiállnának a falatozásnak.

Mind a granola, mind pedig a müzli nagy népszerűségnek örvend, így nem csoda, hogy egyre több gyártócég szeretne hasznot húzni az egészséges trendekből. Ez azonban azt is jelenti, hogy a piac felhígult és megjelentek a kevésbé jó minőséget kínáló szereplők, akik különféle színezőanyagokkal és adalékokkal próbálják elérni a kívánt ízt és állagot. Körültekintően kell tehát eljárnia annak, aki finom és minőségi termékeket szeretne vásárolni.

A müzli és a granola egyaránt szuperélelmiszer. Előbbi inkább ropogós, utóbbi lágyabb, de mindkettő roppant egészséges és tápláló.

Granolák a gabiyo-tól

A gabiyo granolái tele vannak értékes tápanyagokkal, igazi egészségbombák, ízük pedig kifejezetten finom. Glutén-, tej-, laktóz- és szójamentesek, vagyis nem tartalmaznak táplálékallergén anyagokat. Hozzáadott cukor sem kerül a granolákba, az édes íz a zérókalóriás, természetes édesítőknek köszönhető, így például a stevia növényből készült kivonatnak és a datolyapasztának.

A granolákat azok is beilleszthetik az étrendjükbe, akik vegán életmódot követnek, mivel semmiféle állati eredetű összetevőt nem tartalmaznak, ahogy mesterséges adalékanyagokat, ízfokozókat és tartósítószereket sem.

Élelmi rostokban bővelkednek ezek a granolák, ennek köszönhetően az egészséges táplálkozást erősítik. A legjobb belőlük a reggeli, de tökéletesen megállják a helyüket vacsoraként és tízóraiként is.

A gabiyonál különösen nagy gondot fordítottunk a megfelelő ízkombinációk összeállítására, egészen pontosan arra, hogy a végeredmény egészséges és finom legyen. Így születtek meg a következő termékek:

  • Meggy-málna granola: telis-tele van aszalt gyümölcsökkel, melyek savanykás íze frissítő és energetizáló. A meggy szárított gyümölcsként, a málna pedig liofilizált formában kerül a zacskóba.
  • Étcsokoládé-törökmogyoró granola növényi fehérjével: ez egy kifejezetten magas fehérje tartalmú granola, amit rizsfehérje hozzáadásával értünk el. A törökmogyoró extra ropogósságot ad a granolának, a kakaós ízért a Holland típusú kakaópor felel, a bónusz pedig a 70% kakaótartalmú, cukormentes csokoládé.
  • Kókusz-mandula granola: simogató párosítás a kókusz és a vanília. Granolánkba valódi kókuszreszelék kerül, a mandula pedig selymes és lágy ízt ad az összeállításnak.
  • Almás-fahéjas granola: almáspite hangulatot teremt az alma és a fahéj keveréke, ami nemcsak egy téli reggelen üdíti fel a testet és a lelket, hanem az év bármely szakában jó választás.

Ismerd meg a gabiyo világát és ízeit!