Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.
Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.
Hadd tegyek fel neked egy egyszerű kérdést: mennyi zöldséget és gyümölcsöt eszel meg naponta?
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint felnőtteknek napi 400 gramm zöldség-gyümölcs bevitele lenne optimális. A gyümölcsök rendszeres fogyasztásának köztudottan nélkülözhetetlen szerepe van a kiegyensúlyozott táplálkozásban, ezáltal egészséged megőrzésében. Bár táplálkozás-élettani szempontból a friss, nyers gyümölcsök jelentik a legértékesebb forrást, étrendedbe beépítheted a magas gyümölcstartalmú, feldolgozott élelmiszereket is. Ez azért nagy segítség, mert a feldolgozott készítmények nélkül a szükséges mennyiség bevitele csak komoly erőfeszítéssel valósítható meg.
Hadd mondjak még valamit! A gyümölcsök leginkább szénhidrát-, rost-, vitamin- valamint ásványianyag forrást jelentenek a szervezeted számára. Gyümölcscukor tartalmuk alapján csoportosítva őket, az energiatartalmuk eltérő. A különböző étrendi megfontolások (leginkább a szénhidrát- és energiabevitel) szempontjából odafigyelést igényelhet, hogy
Mint minden élelmiszercsoport esetén, itt is a mértékletesség kialakítása a cél. Akármennyire szemet gyönyörködtető egy adott gyümölcs, túlzott mennyiség egyidejű elfogyasztása nem ajánlott. Ez megterhelő lehet az emésztési- és szénhidrátanyagcsere folyamatoknak egyaránt. A gyümölcsöket érdemes kisétkezések részeként, vagy nagyobb étkezések kiegészítéseként az étrendünkbe illeszteni. Minél inkább sokszínűen, naponta több fajtát is fogyasztva.
De ne felejtsd el azt se, hogy:
kapcsán étrendi ajánlásokat csak átfogó tudással rendelkező szakembertől fogadj el! Érdemes minden esetben egy tapasztalt orvos- vagy dietetikus véleményét kikérned az egyéni igényednek-, állapotodnak- és célodnak megfelelő gyümölcsfogyasztásról.
No és mi a helyzet a lekvárokkal? A lekvárok a nyáron termő gyümölcsök kiemelkedő élvezeti értékével bíró, tartós készítményei. Valódi gyümölcstartalmuk-, édesítésük- és tartósításuk határozza meg értékes tápanyagtartalmukat és ízvilágukat. A felhasznált gyümölcs- és az édesítés típusától, mennyiségétől függően a termékek szénhidrát-, és cukortartalma eltérő. Éppen ezért, minden esetben érdemes megnézned a címkén található tápanyagtáblázatot és az ott megadott értékeket beszámítanod a napi beviteli mennyiségedbe. Ez különösen fontos olyan étrend esetén, ahol meghatározott, korlátozott a napi szénhidrátbeviteled mennyisége.
A lekvárokat ajánlott teljeskiőrlésű gabonából készült készítményekkel (zabpehellyel, teljeskiőrlésű kenyérrel) vagy magas fehérje tartalmú tejtermékkel (túróval) fogyasztani. Így mérsékelni, egyensúlyozni tudod a gyümölcsök gyors vércukoremelő hatását.
A lekvárok desszertek (piskóták, linzerek, tortalapok, palacsinták, pohárdesszertek) ízesítésére, édesítésére is kiválóan alkalmasak. Receptjeink között számos felhasználási tipp megtalálható, melyek kis odafigyeléssel könnyen és hosszú távon beilleszthetők a mindennapi ételkészítési rutinodba!
A gabiyo lekvárcsalád segítségével:
© 2022 All rights Reserved.