Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

Milyen tápanyagok segíthetik az immunrendszered működését?

Javában tart a megfázásos, légúti betegségek és az influenza időszaka, ami nem csoda, hiszen a tél végén, tavasszal jellemző változékony, nyirkos időjárás különösen kedvez a fertőzések terjedésének. Ráadásul a tél végével sokak immunrendszere is legyengül, így fogékonyabbá válnak a vírusok, baktériumok által okozott betegségekre.

A kórokozók elleni védelem immunrendszerünk feladata, amelynek hatékony működésében számos faktor játszik szerepet. Ide tartozik a megfelelő mennyiségű pihenés, alvás, az aktív életmód, és természetesen a helyes étrend is. Lássuk, a táplálkozásod tekintetében mire érdemes odafigyelned, hogy ellenálló legyél a betegségekkel szemben!

Kulcsfontosságú a megfelelő vitamin-és ásványianyag-ellátottság! A dietetikusok nem véletlenül hangoztatják, hogy a napi 400-500g zöldség-gyümölcs elfogyasztása mindenki számára fontos volna. Ma már, amikor a szupermarketek polcain télen is szinte minden zöldség és gyümölcs megtalálható, a változatosság már nem okozhat gondot. Mindemellett  érdemes az idényterményeket előnyben részesíteni, illetve jó megoldást nyújthatnak a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök is.

A C-vitamin sokak által ismert szereppel bír az immunrendszer megfelelő működésében. Hőérzékeny, ezért azokat az alapanyagokat, amelyeket C-vitamin tartalmukért eszel, érdemes a lehető legkisebb és legkíméletesebb hőkezelésnek kitenni, de a legjobb a nyers fogyasztás. Remek C-vitamin források a citrusfélék (narancs, mandarin, pomelo, grapefruit, citrom), de a paprika és a káposztafélék is (pl: brokkoli, fejes káposzta), kiváltképp a savanyú káposzta, mivel a savanyítás során keletkező tejsavas közeg megóvja a C-vitamint a bomlástól! Gondoltad volna?

Manapság szerencsére egyre többen figyelnek oda a D-vitamin pótlására a téli időszakban. És nagyon helyes, ha te is így teszel, hiszen ez a vitamin elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez! A probléma viszont, hogy csupán táplálkozással nem tudunk elegendőt bevinni belőle, nagyobb része a napsugárzás hatására a bőrben keletkezik. Épp ezért az ősztől tavaszig tartó időszakban mindenki számára javasolt a D-vitamin kiegészítés!

Kevésbé ismert, de a cink és a szelén is fontos szerepet tölt be védekezőképességünk megőrzésében. Hiányukat a húsok, tejtermékek és tengeri herkentyűk rendszeres fogyasztásával kerülheted el.

A vitaminok és ásványi anyagok mellett kiemelt szerepe van az ómega-3 zsírsavaknak is. Remek forrásaik a tengeri halak, illetve a növények közül a többek között chia mag, dió, lenmag, repceolaj vagy az olívaolaj.

Sokan nem is tudják, de a bélflóránk állapota is meghatározó az immunrendszer működésében, hiszen a bélrendszerünkben lévő mikroflóra jelenti az egyik legfontosabb védelmi vonalat a kórokozók bejutása és megtapadása ellen. A jótékony baktériumok jólétét szolgálod, ha napi szinten fogyasztasz savanyított tejkészítményeket és zöldségeket, például joghurtot, kefirt, savanyú káposztát, kovászos uborkát, hiszen ezek a kívánt, probiotikus laktobacillus és bifidobaktérium törzseket tartalmazzák. Érdemes kiegészíteni őket úgynevezett prebiotikumokkal, olyan növényi összetevőkkel, amelyek segítik a jó bacik megtapadását és szaporodását. Ilyenek például a zabban, almában lévő élelmi rostok, vagy a csicsókában található inulin is.

Ne feledd, az egészséged legnagyobb mértékben rajtad múlik!