Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

Növényi fehérjeforrások, amik felveszik a kesztyűt a húsokkal

A húsmentes étkezés egészségügyi és környezetvédelmi megfontolásból is egyre több ember látóterébe kerül. A bizonytalanok és hezitálók kétségeinek alapja az, hogy vajon miként lehet a szervezet működéséhez elengedhetetlen fehérjét az állati forrásokon kívül máshogy pótolni. Ehhez adunk néhány tippet!

Vitathatatlan, hogy az emberi szervezetnek szüksége van megfelelő mennyiségű fehérjére a zavartalan működéshez. Aktivitástól, életkortól függően átlagosan 70-100 g fehérjére van szüksége testünknek, az azonban koránt sem törvényszerű, hogy ennek állati eredetűnek kell lennie. Nem is gondolánk, mennyi értékes növényi fehérjeforrás vesz körül minket. Nézzük ezeket!

 

Lencse, bab

Ha növényi alapú fehérjeforrásról van szó, akkor a legtöbben a hüvelyesekre asszociálnak, egészen pontosan a babra és a lencsére. Valóban, fehérjében gazdag növényekről van szó, hiszen 100 g lencsében 18 g, 100 g babban pedig 15 g fehérje található. Tény azonban, hogy az állati fehérjékhez képest kevésbé jó minőségű fehérjék ezek, a felszívódás tekintetében. Minden esetre könnyen beszerezhetők és feldolgozhatók, illetve a hétköznapi ízek kedvelői számára is remek megoldás.

Magvak

A különféle magvak, mint a mogyoró, a dió, a mandula nemcsak remek fehérjeforrások, de gondoskodnak a megfelelő zsírok beviteléről is. 1 csésze földimogyoróban például 41 g, míg ugyanennyi tökmagban 39 g fehérje lakozik. Fontos azonban, hogy ha igazán egészségeset szeretnél enni, akkor kerüld az ízesített és sózott változatokat.

Gabonák

A legtöbb egészséges étrendben helyet kapnak a gabonák is, hiszen ezek is kellenek a kiegyensúlyozott táplálkozás kialakításához. Példának okáért nézzük néhány gabona fehérjetartalmát: 1 csésze zabban 26 g, 1 csésze quinoa-ban 8 g fehérje található. A zab igen egyszerűen integrálható az étkezésekbe, zabkása formájában remek reggeli, uzsonna válhat belőle. A csokis-mogyorósra esküszöl vagy a ribizlis hoz lázba? Nézd meg a gabiyo kínálatát!

Szója

A szójából készült termékek megítélése kettős. Sokan tartanak a génmódosított szója egészségre gyakorolt negatív hatásaitól, még többen viszont előszeretettel illesztik be a GM-mentes változatot az étrendbe. Annyi biztos, hogy fehérjetartalma magas, 100 g szójababban 37 g fehérje található. Számos formában az asztalra kerülhet, például szószként, joghurtként vagy akár tofuként is.

 

A növényi fehérjeforrások igen változatosak, sokféle módon elkészíthetők, így nem hiányozhatnak egyetlen háztartásból sem, akik az egészséges étkezés mellett tették le voksukat.