Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

AMIT AZ ÉDESÍTŐSZEREKRŐL TUDNI KELL

Az édes íz szeretetét, gyakorlatilag már kisbaba korunkba szívjuk magunkba, hiszen az anyatej is enyhén édes ízzel rendelkezik. Ezzel kapcsolatban több kutatás is született, ahol a tudósok arra a következetésre jutottak, hogy ez valószínúleg egyfajta evolúciós túlélési mechanizmus lehet, mely létszükség volt az emberi faj fennmaradásához. 

 

Az édesség iránti szeretet, gyakorlatilag “belénk van kódolva”, ennek megfelelően az édességeknek is jut hely az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban. 

 

Az élelmiszer ipar fejlődésének köszönhetően, ma már sokkal szélesebb a kínálat az édesítés terén, a természetes édesítők mellett, megjelentek az alacsony kalóriatartalmú, vagy energiamentesek is, amik akár egy speciális étrendbe is beilleszthetők.

 

Az édesítők terén 3 fő csoportot különíthetünk el:

1.     Természetes édesítők

2.     Cukoralkoholok

3.     Mesterséges édesítők

 

Természetes édesítő anyagok

Ide soroljuk:

  • mézet
  • gyümölcspépeket
  • aszalt gyümölcsöket
  • kókusz cukrot
  • különböző növényi szirupokat (juharszirup, datolyaszirup, rizsszirup, almacukor), és 
  • a finomítatlan (“barna”) répa és nádcukrokat. 

Ezek energia-, és szénhidráttartalma közel azonos a cukoréhoz, viszont tartalmaznak némi vitamint, és ásványi anyagot. Így akinél nem kifejezetten a fogyás a cél, hanem egy egészség tudatos táplálkozás, ahol minél természetesebb alapanyagokat szeretne fogyasztani, válassza ezeket a termékeket édesítésre.

 

Cukoralkoholok

Ide tartozik a: 

·       maltit

·       xilit

·       eritrit

·       szorbit

·       mannit

·       izomalt

·       laktit

Ezek az édesítők a nevükkel ellentétben se nem a hagyományos értelembe vett cukorhoz, sem pedig alkoholhoz nem tartoznak. A cukoralkoholok ugyanis a szénhidrátok redukciójából képződő többértékű alkoholok. A természetben is megtalálható anyagokról van szó, de mesterségesen is előállíthatják. 

Előnye, hogy lassú felszívódásúak, így egy cukorbeteg, vagy inzulinrezisztenciás diétába is beilleszthető, mivel lassan emelik meg a vércukrot. 

Másik nagy előnye, hogy a sima fehér cukorhoz képest, általában feleannyi energiát tartalmaznak, így akik fogyni szeretnének, de nehezen mondanak le az édes ízről, azok is fogyaszhatják, az ebből készült édességeket. Kifejezetten ajánlott például az olyan süteményekhez, ahol a cukor tömege is lényeges a receptnél. A fogaink szempontjából pedig jó hír, hogy a szájban található baktériumoknak nem jelent tápanyagot. 

Persze azért cukoralkoholoknak is van hátulütője, mivel nagy mennyiségben fogyasztva az érzékeny gyomrúaknál, puffadást, hasi görcsöket, és hasmenést is okozhat, bár ezek a tünetek, a szervezet fokozatos hozzászoktatásával kiküszöbölhetőek, de előtte azért lehet  egy-két kellemetlenebb élményünk. Másik hátrányuk, hogy nem karamellizálódik, így nem tudja a cukrot minden területen helyettesíteni. Illetve ezekért a termékekért mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

 

Mesterséges édesítőszerek

A jelenleg engedélyezett energiamentes édesítőszerek:

·       acelszufám-K (E 950)

·       aszpartám (E 951)

·       aszpartám-acelszulfám só (E 962)

·       ciklamát (E 952)

·       neoheszperidin DC (E 959)

·       szacharin (E 954)

·       szukralóz (E 955)

·       taumatin (E 957)

·       neotám (E 961)

·       szteviol-glikozidok (E 960)

Szinte energiamentesek, elég kis mennyiségben is használni őket, mivel édesítőerejük többszöröse a cukorénak. Sok hiedelem, és “városi legenda” lengi körül őket, viszont mielőtt bármi maszlagot bevennénk ezekkel kapcsolatban, amit a szomszéd asszonytól hallottunk a buszon, gondoljunk arra, hogy ezek az édesítőszerek komoly ellenőrzéseken estek át, mielőtt a fogyasztók elé kerültek. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szigorú vizsgálatoknak veti alá az élelmiszereket, melyek akár 10 évig is eltarthatnak. Ha a csomagoláson feltüntetett napi ajánlott mennyiséget nem lépjük túl, nem kell attól tartanunk, hogy egészségügyi problémát okoznak.