Amit mindenképpen tudnod kell a gabonákról, gabonakészítmények fogyasztásáról
Egy dietetikus üzenete az egészségtudatos ínyenceknek
A hazai és nemzetközi táplálkozástudományi ajánlások szerint a gabonák fogyasztása étkezéseid egyik alappilléreként kell, hogy szolgáljon. Keményítő- és rosttartalmuknak köszönhetően a gabonák értékes szénhidrátokat jelentenek a szervezeted számára, melyek hozzájárulnak tested energiaellátásához. A gabonák vitamin- és ásványianyag tartalma sem elhanyagolható, ezek segítik a szervezeted optimális működését. Megkülönböztetünk hagyományos (búza, árpa, rozs, zab, rizs, kukorica) és úgynevezett álgabonákat (hajdina, köles, amaránt, quinoa, cirok). A különbség közöttük főként növénytanilag magyarázható, étrendi felhasználhatóságuk, szerepük és tápértékük alapján a hagyományos gabonákhoz hasonlóak. Sőt! Egyes tápanyagokban még gazdagabbak is, és nem tartalmaznak glutént……