Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

5 dolog, amit egy egészségtudatos Hölgy másképp gondol a fehérjék fogyasztásáról

Fehérjebevitellel kapcsolatos tévhitek

1. „Fogyókúra esetén mindenképp növelnem kell a fehérjebevitelemen

Ez így nem teljesen igaz! Amennyiben elégedetlen vagy a jelenlegi testsúlyoddal, test-összetételeddel, akkor először érdemes átgondolni, hogy az

  • életmódod,
  • táplálkozásod,
  • fizikai aktivitásod milyen jellemzőkkel bír.

Az étrended átlagos napi energiatartalma, szénhidrát-, fehérje- és zsírtartalma nagy valószínűséggel nem a szükségletednek megfelelően alakul. Egyáltalán nem biztos, hogy fehérjéből az ideálisnál kevesebbet fogyasztasz, ezáltal az sem, hogy a fehérjebevitel növelése lesz a siker a kulcsa. 1 gramm fehérje ugyanannyi kalóriát jelent a szervezetednek, mint egy gramm szénhidrát! Számottevő változtatások előtt érdemes tájékozódnod, célszerűen táplálkozástudományban jártas szakemberektől!

2. „Csak állati fehérjeforrásokból tudom az optimális fehérjebevitelt biztosítani

Ez így nem teljesen igaz! A manapság egyre szélesebb kört érintő növényi alapú táplálkozás esetén is megvalósítható az egyéni szükségletnek megfelelő fehérjebevitel. Ehhez azonban hiteles információkon alapuló tudásra-, komoly tudatosságra- és változatosságra van szükséged! Ha bizonytalan vagy, kérd naprakész szakember, dietetikus segítségét!

3. „Csirkemell, rizs, brokkoli, túró – ezek a legjobb fehérjeforrások, mindennap ezeket érdemes ennem”

Ez így nem teljesen igaz! Valóban jól variálható fehérjeforrások, de a táplálkozásban a változatosság, a sokszínűség legalább olyan fontos, mint a megfelelő fehérjebevitel.

  • A csirkehús egyéb részei
  • más állatok húsa (pl.: halak)
  • tejtermékek (pl.: sajtok)
  • számos növényi táplálék (pl.:  hüvelyesek)

tartalmaznak említésre méltó fehérjemennyiséget! Ne ragadj le a megszokott, kedvenc alapanyagoknál és ízeknél! Tájékozódj, próbálj ki új recepteket! Meglátod, sokkal izgalmasabb és táplálóbb egy változatos étrend.

4. „Minél magasabb a fehérjebevitelem, annál jobb lesz fizikai aktivitás közben a teljesítményem

Ez így nem teljesen igaz! Átlagos mértékadó lehet, hogy szükséglettől, fizikai aktivitástól függően testtömeg kilogrammonként 0,8 – 1,5 gramm fehérje elegendő egy felnőtt szervezet számára. Sportolók esetében az 1,5 – 2 gramm fehérje per testtömeg kilogramm lenne az ideális.
Az ennél magasabb beviteli értékek nem fognak további előnyt jelenteni tested számára! Sőt! Extrém fehérjefogyasztás szélsőségesen egyoldalú étrenddel párosítva egészségügyi kockázatokkal is járhat! 

5. „Kizárólag étrend-kiegészítők, fehérjeporok fogyasztásával fedezhető a napi fehérjeszükségletem”

Ez így nem teljesen igaz! A szervezet számára nem a fehérjékre van legnagyobb mennyiségben szükség. Tény, hogy számos élettani folyamat (pl. az izmok regenerációja is) fehérjeigényes. De ez nem jelenti azt, hogy heti 1-3 alkalom fizikai aktivitás után feltétlenül étrend-kiegészítők szedésére is szükség van. Sokan elfelejtik, hogy a rendszeres testmozgás alapvető eleme a kiegyensúlyozott, egészséges életmódnak és nem számít extrém sportnak! Étrend-kiegészítésre, fehérje-kiegészítésre olyan esetben van szükség, amikor az optimális szükséglet már nem fedezhető táplálékokból. Amennyiben nem vagy élsportoló, nem mozogsz napi szinten több órát intenzíven, akkor hidd el, valószínűleg nincs szükség a heti 2 edzésed után fehérjeturmixokra!