Az édesszájúaknak sem kell lemondaniuk az egészséges falatokról. Erre nincs is jobb példa, mint ez az ínycsiklandó barackos-mandulás crumble. Próbáld ki minél előbb.
Hozzávalók:
- 500 g barack (kb 5-6 darab)
- 15 g 1:4 édesítő
- 1 tk. mandula aroma
- 1 üveg gabiyo Baracklekvár mandulával
Tésztához:
- 200 g liszt
- 30 g 1:4 édesítő
- 150 g vaj
- 30 g szeletelt mandula
- 7 g sütőpor
Elkészítés:
A barackot meghámozom, kimagvazom, majd felkockázom. Megszórom az édesítővel és a mandula aromával, majd alaposan elkeverem egymással. Egy piteformába öntöm (kb. 25 cm átmérőjű), elegyengetem, majd a tetejét megkenem a lekvárral.
A lisztet és a sütőport kimérem, majd elkeverem egymással. A tésztához kimérem a vajat, felkockázom és hozzáadom a lisztet is. Kézzel elkezdem összedolgozni addig, amíg morzsás nem lesz. Ehhez a vajat alaposan el kell morzsolni a liszttel.
Ha ezzel megvagyok, hozzáadom az édesítőt és a mandulát, amit alaposan elkeverek a lisztes, vajas keverékben. Ezután már nincs más hátra, minthogy a morzsás tésztát a barackra pakoljam. A tetejét megszórom még kb. egy evőkanál édesítővel és egy kis marék szeletelt mandulával.
A sütőt előmelegítem légkeverésen 180 C fokra, majd amikor eléri a kívánt hőmérsékletet berakom a sütit sülni és kb 25-30 percig sütöm.
Kovács Kriszti