Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

Csicsóka: elfeledett kincs a földből

A csicsóka elődeink korában igen népszerű vendég volt az asztalon. Az idő múlásával azonban kikerült az étrendből, csak az elmúlt években kezdi újra felfedezni a gasztronómia. Olyannyira, hogy ma már előkelő éttermek étlapjain is találkozhatunk vele. Korábban a „szegények krumplijaként” tartották számon, ma azonban már tudjuk, hogy ennél sokkal többre képes, hiszen kifejezetten jó hatással van a szervezet működésére. Mit kell tudni a csicsókáról? Összegyűjtöttük a blogbejegyzésünkben!

A csicsóka növény

A csicsóka Észak-Amerikából került Európába a 17. század első felében. Ez valójában egy évelő gyógynövény, ami a napraforgóval ápol közeli rokonságot. A csicsóka virágai sárgák, akárcsak a napraforgóé, annál azonban jelentősen kisebbek. A gumóját fogyasztjuk, aminek színe kívülről sárgás-fehéres, belülről pedig hófehér.

A felszíne meglehetősen barázdált és egyenetlen éppen ezért a tisztítása nem éppen a legegyszerűbb feladat. Megéri azonban vesződni az előkészítéssel, mivel roppant egészséges és jó hatással van az emberi szervezetre.

Értékes táplálék a testnek

Ez a különleges növény ízében leginkább a burgonyához hasonlít, annál azonban sokkal édesebb. A csicsóka az egészséges ételek táborát erősíti. Rengeteg benne az ásványi anyag, a vitamin (C-vitamin, B1-vitamin, B2 vitamin), a kalcium, a kálium, a foszfor, a magnézium és a cink. Béta-karotinban is bővelkedik, kiváló antioxidáns. Esszenciális aminosavakból is jutott bőven a csicsókába, elsőrendű fehérjeforrás, ennek köszönhetően alapélelmiszer olyanok számára, akik tartózkodnak a húsfogyasztástól.

Mindezek mellett a legnagyobb értéke a magas rosttartalom, ami 5-6-szor nagyobb, mint a burgonyának. Míg a burgonya esetében a szénhidrát mennyiség keményítőből áll össze, addig a csicsóka inulint tartalmaz. Az inulin pedig nem más, mint egy olyan folyékony rost, ami igen hasznos anyag. Vízben nem oldódó poliszacharid, amit csak a vastagbélben található baktériumok képesek lebontani. Egyetlen hátrányát is ez okozza: az arra hajlamosak számára nagyobb mennyiségben puffadást okozhat.

Táplálja a jó bélbaktériumokat, karbantartja a bélrendszert, gondoskodik a bélflóra normális működéséről, és segít a hibák, rendellenességek javításában, például az antibiotikumos kúrát követően. Azáltal, hogy könnyen emészthető és tisztítja a bélrendszert, igen erős a detox hatása, így erősíti az immunrendszert is.

Igazi diabetikus táplálék, amit alacsony zsírtartalom jellemez, ráadásul kalóriaszegény is. Cukorbetegek és diétázók számára remek választás, mivel nem okoz kiugrásokat a vércukorszintben, nem emeli meg hirtelen.

A csicsóka fogyasztása

A csicsóka fogyasztása hazánkban ma már nem annyira elterjedt, ami egyfelől köszönhető annak, hogy régen a szegények étele volt és a jólét beköszöntésével már más alapanyagokból is válogathattak az emberek. Másfelől pedig a boltok polcain is ritkán jelenik meg. Ha vásárolni szeretnénk, akkor a nagyobb áruházak zöldséges részlegein, illetve zöldséges üzletekben érdemes keresni.

Elkészítése változatos módokon lehetséges. Ehető sütve, akárcsak a hasábburgonya, krémlevesként, savanyítva, nyersen, de akár pürésítve is. Ízes és egészséges ételek alapjául szolgálhat, így érdemes beilleszteni valamilyen formában az étrendbe.

A csicsóka püré igen sokoldalúan felhasználható hozzávaló édeskés ízének köszönhetően. Nagyon sok étel ízét képes feldobni, harmonikusan kiegészíteni, alkalmas a cukor helyettesítésére. A gabiyo esetében például az édes íz fokozására használják. Mivel nem kerül hozzáadott cukor a termékeinkbe az elkészítés során, így a csicsóka püré a legjobb választás, hogy megszelídítsük a fanyar ízeket.

Kíváncsi vagy, milyen ízekben kóstolhatod meg a gabiyo finomságait? Nézz körül a webshopban!

https://gabiyo.hu/termekek/