A málna egy igazi kedvenc bogyós gyümölcs, amiből mindenki szívesem bekap pár szemet jártában-keltében. Nagyon helyes, mivel a málna nemcsak finom, hanem egészséges is. Nézzük, mit kell tudni erről a szuper gyümölcsről!
A nyár ajándéka
Sokoldalúan felhasználható, nagyon finom és még egészséges is. Ez a málna, ami bővelkedik ásványi anyagokban, van benne magnézium, cink, foszfor, vas, réz, mangán, kálium, flavonoid vegyületek és megannyi aromaanyag. Nagy mennyiségben vannak benne vitaminok, sok benne a C-vitamin, a B-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, K-vitamin és remek béta karotin forrás. Magas az antioxidáns tartalma: az Oxigéngyök Elnyelő Kapacitása 100 grammra vetítve 4900, ami kifejezetten magas.
Alacsony a kalória- és a zsírtartalma, viszont rost tartalom tekintetében remekel, a napi ajánlott bevitel 20%-át fedezi 10 dkg málna.
A málna jótékony hatása a szervezetre
A málnát már a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazták vérszegénység, fogínygyulladás, depresszió, szívbetegség, vesekő esetén. A következőkben bemutatjuk, hogy miért érdemes amilyen gyakran csak lehet málnát fogyasztani!
Nézzük, mi a málna jótékony hatása a szervezetre!
Javítja az ellenállóképességet
A málnában sok a C-vitamin és az antioxidáns, így segít abban, hogy az immunrendszer fel tudja venni a harcot a betegségekkel, vírusokkal.
Szépíti a bőrt
Ránctalanító hatásának köszönhetően a hölgyek előszeretettel választják a málnát. Külsőleg is alkalmazható krémként vagy pakolásként, de elfogyasztva is képes kifejteni jótékony hatását.
A szemek őre
A málna segít abban, hogy a látás ne romoljon és a szemfenék meszesedése ne harapóddzon el. Fiatalabb korban is érdemes málnát csipegetni a szem egészsége érdekében, idősebb korban pedig egyenesen kötelező.
A menzesszel járó kellemetlenségeket enyhíti
A menstruációs görcsök és a kellemetlen tünetek sok nő életét keserítik meg. A málna azonban hozzájárul a vérzés csökkentéséhez, arról nem is beszélve, hogy fájdalomcsillapító hatása a görcsöket is enyhíti.
Betegségmegelőző szerepe van
Az oxigén eredetű szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hozzájárulnak az öregedéshez, illetve a krónikus betegségek kialakításához. A málnában található ellagsav támogatja, hogy ezek a káros anyagok ne okozzanak problémát, az antioxidánsok pedig a daganat megelőzésében nyújtanak segítséget.
Javítja az emésztést
A málna magjai az emésztési folyamatokat pozitívan befolyásolják, gyógyírt nyújtanak székrekedés és lelassult anyagcsere esetén. Savlekötő hatású, így a refluxtól szenvedők számára is jó szolgálatot tehet.
A gabiyo és a málna
A gabiyo elkötelezett az egészséges étkezés mellett, nem csoda hát, hogy a legjobb alapanyagokat igyekszünk összegyűjteni, olyanokat, amelyek előnyös hatással vannak a szervezetre. Így került ízeink közé a málna is, amit változatos módokon használunk fel. Nézzük, milyen termékeinkben játszik fontos szerepet az a roppant egészséges gyümölcs!
Meggy-málna granola
A meggy-málna granola egy igazi ínyencség, amiben gluténmentes zabpehely, datolyapaszta, csicsókapüré, olívaolaj, aszalt meggy, kókusz, lenmag, citromlésűrítmény, fahéj, egy csipet só, szegfűszeg és természetesen málna található, utóbbi liofilizált formában. Ez annyit jelent, hogy a fagyasztott málnaszemeket vákuum alá teszik, így eltávolíthatók a jégkristályok, az anyag azonban megőrzi a korábbi szerkezetét.
Az édes és egyben savanykás ízvilág frissítő és üde kombináció. A málna aromája tökéletesen érvényesül, ami annak köszönhető, hogy egy olyan gyümölcsről van szó, amit kifejezetten jól lehet fagyasztani.
Levendulás meggy-málna lekvár
Szintén meggy-málna kombináció, akárcsak az előzőekben a granola esetében, itt azonban a párost levendulával kombináltuk. A lekvárban 10% -ban van málna, 40%-ban meggy, ezen felül adtunk még hozzá szőlőmust sűrítményt, pektint, citromlé sűrítményt és szárított levendula virágát.
A lekvár cukorbetegséggel küzdők és diétázók számára is remek választás, mivel csökkentett energiatartalommal, rendelkezik, hozzáadott cukrot és semmiféle mesterséges anyagot, aromát, tartósítószert, állományjavítót nem tartalmaz.
Ahogy írtunk, a málna különleges tulajdonsága, hogy fagyasztás és főzés hatására is megőrzi aromáját, ezért különösen nagy gonddal készítjük, hogy a meggyvelőbe szórva megőrizze eredeti állagát, ízét.
Erdei gyümölcslekvár
Létezik a gabiyo kínálatában egy erdei gyümölcsös lekvár is, ami az erdő kincseiből épül fel. A szeder, a ribizli, a málna hármasa tökéletes elegyet alkot, a vanília pedig selymesen körül öleli a mesterhármast.