Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

Reggelizz úgy, mint egy profi, és indítsd igazán lendületesen a napot! I.

Reggelizz úgy, mint egy profi, és indítsd igazán lendületesen a napot! I.

A reggeli kiemelten fontos étkezés, ez nem vitás, de tudod, miért van olyan nagy jelentősége?

A válasz egyszerűbb, mint gondolnád! Vacsora után az éjszaka során szervezetünk akár 10-12 órán át semmilyen tápanyag utánpótlást nem kap. Ez természetes, és (a csecsemőket leszámítva, akik még éjszaka igen gyakran fölkelnek enni) a megfelelő pihenéshez, regenerálódáshoz szükségszerű is, azonban reggel, amikor az új nap teendői elé nézünk, nagyon fontos, hogy feltöltsük testünket energiával és tápanyagokkal.

A reggelizés fontosságát nagyon sokszor a gyerekek kapcsán emlegetik, de a felnőttek számára ugyanolyan fontos, hogy ne maradjon ki ez az étkezés! Lássuk, mihez vezethet, ha kihagyod a reggelit:

  • Ha úgy indulsz neki a napnak, hogy a raktáraid nincsenek feltöltve, bizony hamar megérezheted a hátrányait. Ha rendszeresen nem reggelizel, talán már fel sem tűnik, de a délelőtti fejfájás, szédelgés, álmosság, koncentrációzavar mind következménye lehet a reggeli étkezés elmulasztásának, és az ebből következő alacsony vércukorszintnek.
  • Ha kihagyod a reggelit, nagyobb valószínűséggel fogsz ebédre olyan ételt választani, ami kalóriában, zsírban, szénhidrátokban sokkal gazdagabb a kelleténél, és minden bizonnyal a szükségesnél nagyobb mennyiséget is fogsz enni, mivel a szervezeted már igencsak ki lesz addigra éhezve. Táplálkozási szokásokat vizsgáló kutatások kimutatták azt is, hogy akik nem reggeliznek, sokkal hajlamosabbak a nap folyamán többször nassolni, persze nem egészséges ételeket, hanem csokoládét, édességeket, sós, zsíros ropogtatnivalókat. Így a nap végén több kalóriát vihetsz be, mint amennyit akkor vettél volna magadhoz, ha reggelizel és délelőtt még egy kisétkezést is beiktatsz.
  • Azért sem érdemes kihagynod a nap elején az étkezést, mert ha így teszel, és csak órákkal később, akár ebédre eszel először, hajlamosabbá válhatsz a hízásra. Minél több idő telik el ugyanis az étkezéseid között, annál inkább beindulhat a raktározási vészreakció a szervezetedben, hiszen ezt is az élelem hiányának tekintheti az ősi, túlélési ösztön bennünk.

De ha ilyen fontos, miért van, hogy olyan sokan nem reggeliznek?

Nos, ennek több oka is van, szerencsére mindegyikre van egy jó orvosságunk. Legtöbben arra hivatkoznak, hogy nem éhesek reggel, nem is kívánnak enni. Ez leginkább egy megszokás, ami igen gyakran a gyermekkora vezethető vissza. Ha már a szülők sem reggeliznek, hanem csak bedobnak egy kávét indulás előtt és nem jellemző, hogy együtt leül enni a nap kezdetén a család, ez a példa és szokás alakul ki a gyermekben, és ezt viszi tovább felnőttkorára is. A szervezetünk pedig igen jó diák, ha valamit gyakran és hosszú időn keresztül csinálunk, ahhoz nagyon jól hozzá tud szokni. Ezért lehetséges, hogy sokan nem éreznek már reggel éhséget, hiszen megszokták, hogy nem esznek ilyenkor. Ez persze nem jelenti, hogy ez így rendben is van! Szervezetünk igenis meghálálja, ha feltöltekezve indulunk neki a napi teendőknek! Idővel pedig, ha a reggelizés is szokássá alakul, újra éhséggel fogja jelezni a nap elején szervezetünk, hogy szüksége van az étkezésre.

A másik gyakran emlegetett érv az időhiány. Sokan vallják, hogy inkább alszanak többet, minthogy leüljenek az asztalhoz enni. A valóság azonban az, hogy a reggelizés nem kell, hogy sok időt vegyen igénybe! Megfelelő előkészületekkel, tudatossággal 15 perc is elég, hogy feltöltsük az energia-és tápanyagraktárakat! Arról nem is beszélve, hogy mennyivel kiegyensúlyozottabban indulhat a nap, ha felkelés után nem azonnal rohanunk a munkahelyre, iskolába, hanem egy tányér étel mellett van időnk végiggondolni az aznapi teendőket, mentálisan is felkészülve az előttünk álló napra.

Harmadik, gyakori oka a reggeli kihagyásának – ez inkább az alakjukra vigyázó nőkre igaz -, a kalóriaspórolás. Sokan ezért nem esznek délelőtt pár falatnál többet, amivel ebédidőig kihúzzák valahogy. Hiába tűnik ez jó ötletnek, leggyakrabban éppen az ellenkezője sül ki a dologból, és a nap végére sokkal több lehet így a kalóriabevitel.

Egy szó, mint száz, reggelire fel!