Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

Mi a különbség a dzsem és a lekvár között?

A tavaszi, nyári és őszi időszakban a természet megannyi finomsággal kínál meg minket. Ahhoz, hogy a gyümölcs édes ízét és zamatát télen is kóstolhassuk, valamilyen tartósítási módszerhez kell nyúlni. A tartósításnak különösen nagy jelentősége volt évtizedekkel ezelőtt, amikor a boltok polcai nem roskadoztak a gyümölcstől az év minden szakában. Az egyik legklasszikusabb tartósítás, ha üveg fogságába zárjuk a nyár ízeit, vagyis a lekvárfőzés. Ebben a blogbejegyzésben két ismert tartósítási módot hasonlítunk össze: kiderítjük, mi a különbség a dzsem és a lekvár között!

Lekvár, dzsem (jam) – gyümölcsből készült finomságok, amiket a köznapi nyelvhasználatban egységesen lekvárnak szoktunk nevezni. Valójában azonban van jelentésbeli különbség közöttük. Nézzük, mi a különbség a dzsem és a lekvár között?

Mi a különbség a dzsem és a lekvár között?

A lekvár
Ahhoz, hogy megértsük, hogy mi a különbség közöttük, érdemes megnézni, hogy hogyan is készülnek, milyen eljárással állítják elő őket. A lekvár lényege, hogy a gyümölcsöt hosszú-hosszú ideig főzik, ami elveszíti nedvességtartalmát és a vízveszteség hatására idővel besűrűsödik.

Gyümölcs cukortartalmától függ, hogy adnak-e hozzá édesítő anyagot. A legtöbb esetben egyébként cukor kerül a fazékba gyümölcs mellé, sokan azonban előnyben részesítik a cukorhelyettesítő megoldások is. Mivel a befőzött gyümölcsök cukortartalma alapvetően magas, így sok esetben nincs is szükség arra, hogy további édesítőszert alkalmazzunk.

A hosszú főzés után a gyümölcs összeesik és egynemű, homogén masszává áll össze, annak ellenére, hogy általában a lekvárhoz nem kell ledarálni, pépesíteni a gyümölcsöt. A lekvárok kiválóan alkalmasak arra, hogy sütés során felhasználjuk őket, különösen akkor, ha keményebbre főztük. Ez azonban nem mondható el a dzsemről, mi a magas hőfokú sütést nem bírja a jelentős víztartalomnak köszönhetően.

A dzsem
A dzsem a lekvártól az elkészítési módban tér el. A gyümölcsöt kevés cukor és zselésítőanyag, például pektin hozzáadásával kezdik főzni. Ezzel jelentősen lerövidíthető a főzési idő, a főzet mégis sűrűsödik majd, köszönhetően a pektinnek.

Általában a dzsemhez a gyümölcsök javát áttörik, de létezik olyan dzsem is, amibe darabolt gyümölcs kerül, ezt nevezik extra dzsemnek. Szín tekintetében egyébként a dzsem élénkebb és intenzívebb. Alapvetően ugyanis igaz az ökölszabály, hogy minél tovább főzzük a gyümölcsmasszát, annál sötétebb lesz a színe.

Fontos megjegyezni, hogy a dzsem sokkal takarékosabb, legalábbis ami az elkészítést illeti. Ezt nem nehéz elhinni, hiszen kevesebb ideig főzzük, nem távozik el belőle a nedvesség, így sokkal kiadósabb, több üveget meg lehet tölteni ugyanannyi gyümölcsből készült dzsemmel, mint lekvárral.

Egyéb ínyencségek

Ha már a fogalmaknál tartunk, akkor szót kell ejteni a gyümölcsízről, a gyümölcssajtról, a gyümölcszseléről és a marmeládról is. A gyümölcsíz esetében a gyümölcsöt egy 0,8 mm-es szitán törik át, majd cukor és adalékanyagok hozzáadásával főzik egészen addig, amíg kocsonyás állagú nem lesz. Vannak az úgynevezett gyümölcssajtok, melyek hasonlítanak a zseléhez, kitétel azonban, hogy egyféle gyümölcsből készülhetnek és olyannyira szilárdnak kell lenniük, hogy egy késsel fel lehessen szelni a tömböt. Igen gyakran adnak a gyümölcssajthoz magvakat, például mandulát vagy diót.

A boltok polcait böngészve megakadhat a szemünk a marmelád feliraton is. Ezek a gyümölcskészítmények jellemzően valamilyen citrusfélén alapulnak, általában a gyümölcshús, a lé és a héj egy része kerül bele a főzetben. Végül, léteznek gyümölcszselék is, amik gyümölcsléből és gyümölcskivonatból készülnek, ezek gyümölcstartalma azonban meglehetősen alacsony.

Hogyan válassz közülük?

A lekvárok, a dzsemek, az íz alapvetően értékes tápanyagokat tartalmaznak, mindegyik egészséges élelmiszer, érdemes azonban szem előtt tartani, hogy egyes változatok meglehetősen sok cukrot tartalmazhatnak. Sajnos ma már igen sok silány minőségű lekvárt is találhatunk, így célszerű a cukortartalom mellett azt is figyelni, hogy mennyi gyümölcs jutott az üvegcsébe.

Nézz körül a gabiyo webshopban és válaszd ki a számodra legkedvesebb ízt!

https://gabiyo.hu/termekek/