Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

5+1 jó tanács a dietetikusunktól, ha szeretnéd, hogy az életmódváltásod ne fulladjon kudarcba

  1. Felejtsd el a diétákat. Ha ez étrended kampányszerű, túlzott megszorításokon alapul, szinte biztos, hogy előbb-utóbb feladod azt, és visszatérsz a régi, rossz szokásaidhoz. Az egészséges táplálkozás nem tartalmaz tiltólistákat, csak megfelelő mennyiségeket, és kellő változatosságot!
  2. Haladj lépésről lépésre! Ne egyszerre akarj mindent megváltoztatni! Válassz ki első körben 3 olyan kisebb célt, amit mindenképpen véghezviszel. Például, üdítők, gyümölcslevek helyett vizet iszol, minden nap reggelizel elindulás előtt, vagy az ebéded, vacsorád mindig tartalmaz zöldségeket.  Csak akkor kezdj új feladatba, ha úgy érzed, az előzőeket már rutinosan tudod végezni, hiszen a mindennapi életed szerves részévé váltak.
  3. A céljaid legyenek reálisak. Ha nagy súlyfelesleggel küzdesz, akkor ne a kocka has és teljesen szálkás, kisportolt test legyen a cél, hanem hogy visszanyerd az evés felett a kontrollt, hosszú, egészséges életet biztosíthass magadnak. Ne mérd magad túl gyakran, mert a mérleg nem a legmegbízhatóbb mérce. Még jobb, ha a sikert nem kilókban, hanem a megváltoztatott szokásokban, a beillesztett új, egészséges szokások számában méred.
  4. Ne mondj le a kedvenc ételeidről sem! Írj magadnak arról egy listát, mi az, amit annyira szeretsz, hogy ha ki kellene iktatnod az étrendedből, az nagyon nehezedre esne. Ezeket az ételeket időnként szándékosan tervezd be a napi menüdbe. Ha tartósan megvonod magadtól a legkedvesebb falatjaidat, akkor annak előbb-utóbb kudarc lesz a vége.
  5. Töröld ki a szótáradból a bűnözés szót! Az evés nem bűncselekmény, még akkor sem, ha olyasmiről van szó, ami nem éppen a legtáplálóbb étel. Ha bűntudattal társítasz a fejedben bizonyos élelmiszereket, tiltott gyümölcsnek tekinted őket, sokkal valószínűbb, hogy egy-egy gyenge pillanatban el fogsz csábulni, és ha már egy falatot ettél, úgy érzed, mindennek vége, elrontottál mindent, és feladod az egész addigi próbálkozásaidat.
  6. Ha nem tudsz ellenállni, és olyasmit eszel, ami nem a céljaidat szolgálja, vagy éppen nem volt betervezve az adott napba, akkor se pánikolj be! Nem történt semmi visszafordíthatatlan. Ahelyett, hogy bánatodban 1 sor csokoládé után a maradék egész táblát megennéd, folytasd ugyanúgy a napod, mintha semmi nem történt volna. Ne koplalj másnap, ne hagyd ki a többi aznapi étkezést, hogy kompenzálj, ezzel csak még inkább kitetté válhatsz arra, hogy újra rád törjön az evési kényszer.

Ha a fentieket betartod, és pozitív hozzáállással igyekszel az étkezésedet is menedzselni, könnyebben elérheted a céljaidat!