Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

A sikeres életmódváltás első lépése – a dietetikus üzenete

Bizonyára te is ismersz olyat a környezetedben, aki már évek óta, folyamatosan próbál lefogyni, de végül a mérleg nyelve mégis többet mutat, mint kellene, vagy olyat, aki már ezerszer elhatározta, hogy véget vet a rossz, egészségromboló szokásainak, és újévtől / a következő hónaptól / hétfőtől mindent másképp csinál. Aztán végül mégis feladja, visszatér minden a régi kerékvágásba. Rengetegen keresik a megoldást, habár saját bevallásuk szerint már mindent kipróbáltak, már minden diétán túl vannak, de a siker mégis várat magára.

Ha magadra ismertél, először is hagy bíztassunk egy kicsit, nem vagy egyedül! És hogy mondjunk még valami bíztatót, igenis van remény, van kiút és van tartós változás! Nagy titok és csodaszer sajnos nincs, ugyanis az egyik kulcstényező az, hogyan állsz az életmódváltás kérdése elé. 

A leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek, az a mindent vagy semmit, fekete-fehér gondolkodás. Mit is jelent ez? Gondolj csak bele. A mostani személyiséged, és ezzel együtt a táplálkozási, sportolási, stresszkezelési szokásaid, már 20-30-40 éve formálódnak. Az, hogy milyen ételeket szeretsz, miket nem, hányszor eszel egy nap, mennyit mozogsz, mit teszel, ha dühös, frusztrált, szorongó, boldog vagy, mind-mind a gyermekkortól ívelő életutad eseményei, tapasztalásai határozzák meg. Az ember pedig a szokások rabja, ami egy részről hasznos, másrészről hátráltató tényező is. Hasznos, mivel amit gyakran csinálunk, az szinte automatikussá válik. Rutinosan végezzük a munkánkat, azokat a tevékenységeket (pl.: egy hangszeren való játék), amit már évek óta csinálunk. Ugyanakkor hátráltató is lehet, ha szeretnél az adott szokástól megszabadulni, de már olyan rég óta az életed része, hogy szinte észre sem veszed. Például amikor este a tévénézés közben kinyitod a kekszes dobozt vagy a chipses zacskót, és mire föleszmélsz, már el is tűnt a háromnegyede. Ismerős?

Ezektől a rossz szokásoktól nem egyszerű megválni, de nem is lehetetlen! Tudod mi a trükk? Adj magadnak időt, és ne akarj egyik napról a másikra megváltozni! Ne várd azt, hogy varázsütésre mindent máshogy tudj csinálni holnap, mint tegnap. Egyáltalán nem igaz, hogy csak kellő akaraterőre van szükség, az új életmódodat fokozatosan, lépésről-lépésre kell felépíteni. Hidd el, sokkal tartósabb lesz a siker, ha okosan felépíted a változásokat, és adsz magadnak időt arra, hogy meg is szokd őket.

Bontsd apróbb részekre az utad a végcél eléréséig, és mindig csak az adott feladatra koncentrálj. A legtöbb próbálkozás ott vall kudarcot, amikor a hirtelen lelkesedés a hétköznapok terhei közt elfogy, és nem érzed a sikert, hiszen – az irreális elvárásokkal szemben – mindig nem érted el az áhított célt. Ezt kiküszöbölheted azzal, ha a totális győzelem helyett az aktuális kisebb cél sikeres megvalósítására koncentrálsz. 

Hidd el, menni fog!