Kövess minket a közösségi oldalakon, ahol első kézből értesülhetsz az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, receptekről és az új termékeinkről.

Belépés / Regisztráció

Élet tejmentesen

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelem fordul a különféle speciális étrendekre, így több és több helyen találkozhatunk tejtől, tejtermékektől mentes élelmiszerekkel, ételekkel is. A tejmentesség kétség kívül egyfajta trend is manapság, de sokan vannak, akiknek valóban kerülniük, vagy korlátozniuk kell a tejtermékek fogyasztását. Lássuk először, miért érdemes őket az étrend részévé tenni, ha egészséges emberekről beszélünk.

A tej és a tejtermékek az egészséges, kiegyensúlyozott étrend szerves részét képezik. A tejben úgynevezett teljes értékű fehérjék találhatók, ami azt jelenti, hogy az összes, az ember számára létfontosságú aminosavat a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák. Ezen kívül a tej, illetve a tejtermékek fő kalciumforrásunkat is jelentik, méghozzá igen jól hasznosítható formában, amelyhez hozzájárul a tejben található D-vitamin, laktóz, és egyéb faktorok is. Fontos kiemelni, hogy igazán nagy szerepe van az étrendben a savanyított, fertmentált tejkészítményeknek, mint a joghurt és a kefir, hiszen ezek a bélflóránk egészségének fenntartásához nélkülözhetetlen, probikotikus baktériumtörzseket tartalmaznak. 

Vannak olyan állapotok azonban, amikor a tejtermékek fogyasztását mégis korlátozni szükséges. Speciális étrendre szorulnak azok, akik tejfehérje allergiával vagy laktózérzékenységgel rendelkeznek. A kettő fogalmat gyakran keverik, ezért érdemes tisztázni a különbséget! 

Tejfehérje allergiában a tej bizonyos fehérjefrakciói váltanak ki kóros immunreakciót a szervezetben. Tünetei sokfélék lehetnek, az emésztőrendszer mellett a légutak és a bőr is érintetté válhatnak. A tejfehérje allergia legtöbb esetben kisgyermekkorban kezdődik, de nagyon sokan szerencsére felnőttkorra teljesen kinövik. Egyetlen kezelési módja a tejet és mindenféle tejterméket kizáró étrend. 

A laktózintolerancia ezzel szemben nem allergia. Ez esetben a vékonybél tejcukrot (azaz laktózt) bontó enzimjének termelése nem megfelelő, ami miatt a tejcukor lebontását nem, vagy nem megfelelő mértékben tudja elvégezni a szervezet. Jellemző tünetei a tej, tejes ételek fogyasztása után jelentkező hasfájás, puffadás, bélkorgás, hasmenés. A laktózérzékenyekek egyéni toleranciája nagy változatosságot mutat, ami azt jelenti, hogy egyénenként változó, ki mennyi és milyen tejtermék fogyasztása után tapasztal panaszokat. Nem kell tehát kiiktatni az összes tejterméket, csupán a laktózbevitelt kell csökkenteni, például laktózmentes tej, tejszín, sajtkrémek választásával, az egyéni toleranciának megfelelően. 

Ejtsünk még szót azokról, akik etikai, ökológiai, illetve egyéb megfontolásból nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű élelmiszert, így tejet, tejtermékeket sem. A szigorú vegán étrendet követőknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk az étrendjük megfelelő összeállítására, hogy a táplálkozással összefüggő hiánybetegségeket elkerülhessék.

A tej, illetve a tejtermékek helyettesítésére ma már számtalan konyhai praktika ismert és a boltok polcain is egyre több helyettesítő, illetve ’mentes’ élelmiszer található. Tudni kell viszont, hogy ezek tápanyagtartalma nem azonos a tejtermékekével, ezért amennyiben tejmentes étrendre szorulsz, mindenképp konzultálj dietetikus szakemberrel, az étrended megfelelő összeállításáról!