A zabkása egy igazi kedvenc, mivel megannyi módon el lehet készíteni, magvak, gyümölcs, csokoládé, aszalt gyümölcs hozzáadásával. Tápláló, egészséges és finom étel, egy energia bomba, amit reggeli, nasiként és vacsorára is fogyaszthatunk. Ebben a blogposztban megnézzük, hogy hogyan készül a zabkása vízzel.
A zab egy kifejezetten egészséges étel, ami bővelkedik lassan felszívódó szénhidrátokban, ennek köszönhetően nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet és gondoskodik arról is, hogy ne éhezzünk meg olyan hamar. Ásványi anyagok, fehérje, vitaminok és rost is bőségen megtalálható benne, utóbbinak köszönhetően remek hatást gyakorol az emésztésre. Elkészítése egyszerű, de mégis változatos. A vízzel készült verzió egy alaprecept, ezt mutatjuk be nektek!
Miért jó döntés a zabkása vízzel?
A zabkása elkészítéséhez bátran használhatunk vizet, az eredményben nem fogunk csalódni. A vízzel készült kása előnye, hogy az egyik fő alapanyaga, a víz könnyen és olcsón beszerezhető. Nem kell elszaladni a boltba, nem kell sok száz forintot kifizetni érte, mindössze a csapot kell megnyitni és már rendelkezésre is áll.
Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a víz használatával nem gyarapítjuk a bevitt kalória mennyiségét, ami a tej és a növényi tejek esetében igen jelentős is lehet. Így diéta idején, aki ügyel arra, hogy ne lépjen túl egy bizonyos kalóriakeretet, annak mindenképpen érdemes a vízzel készült változat mellett voksolni.
Az elkészítés menete
A zabkása vízzel gyorsan és egyszerűen elkészül. Attól függően, hogy hány személyre főzzük, tegyünk fejenként 3-4 kanál zabpelyhet egy lábasba, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Túlságosan sokat nem érdemes, mivel akkor a kása túl híg lesz, ha viszont keveset adagolunk a zabhoz, akkor nem fő meg és ráadásul még oda is kaphat. Így kell főzni 5 percen keresztül a kását, majd hagyjuk állni a tűzről levéve, fedél alatt 10 percig. Amennyiben egész zabpelyhet használunk, akkor 15 percre szükség van a legjobb állag eléréséhez, ha pedig vágott zabról van szó, akkor legalább 20 perc kell az elkészítéshez.
A nagyszemű zabpehely esetén szerencsés lépés a beáztatás, így sokkal könnyebben megpuhul és az állaga krémesebb lesz. Ha kisszemű a zabpehely, akkor egyszerre szórhatjuk a főzővízbe. Különleges ízt adhatunk a kásának, ha a zabot főzés előtt megpirítjuk egy forró serpenyőben. Ha már a víznél tartunk! Az elkészítés során a vizet felmelegíthetjük egy vízforralóban, és ha így, már forrón adjuk a zabhoz, akkor hamarabb elkészül.
A főzés során használjunk olyan edényt, amiben nem tapad le a zab, így megelőzhetjük a kellemetlen következményeket, ezen egyébként az is segít, ha nem hagyjuk magára a kását, hanem folyamatosan kevergetjük. Ha valaki nem szeretne a tűzhely mellett állni, az kipróbálhatja azt is, hogy a hozzávalókat összekeveri és a mikróban főzi meg.
Mi mással készülhet a zabkása, ha nem vízzel?
A zabkása vízzel egy egyszerű és gyors megoldás, léteznek azonban más elkészítési módok is. A zab megfőzhető tejben, illetve növényi tejben is. Ezek esetében magasabb kalóriabevitellel kell kalkulálni, tény azonban, hogy értékes ásványi anyagokhoz lehet hozzájutni a tej és a növényi tej által.
A gabiyo köleses zabkásái gyorsan, pár perc alatt elkészülnek. Öntsd fel egy tasak tartalmát 125 ml forró tejjel, növényi tejjel vagy vízzel, keverd meg, hagyd állni 3 percig és már kész is az ínycsiklandó finomság.
Kíváncsi vagy a gabiyo köleses zabkásákra? Nézz körül a webshopban!